Cara-Cara Untuk Tingkatkan Produktiviti Di Tempat Kerja

Produktiviti di tempat kerja amat penting. Sekiranya anda tidak cekap di pejabat anda mungkin akan hadapi masalah. Pada post kali ini, kami sediakan sedikit tip untuk tingkatkan produktiviti yang boleh anda amalkan di tempat kerja.

Cara-cara Untuk Tingkatkan Produktiviti Di Tempat Kerja

Tips Tingkatkan Produktiviti

Jangan Kerja Lebih Masa.

DI kebanyakan syarikat, produktiviti dan kesetiaan diukur dengan berapa lama seseorang pekerja itu menghabiskan waktu di pejabat. Ini merupakan atitud yang salah. Ini dijelaskan didalam satu kajian yang jelas menunjukkan ia menurunkan performance kerja dan boleh menyebabkan masalah mental dan fizikal.

\

Bekerja lebih masa boleh meningkatkan risiko tertekan. Pekerja yang kerja lebih masa melaporkan kekurangan tidur yang mana boleh menyebabkan masalah kesihatan lain.

Multitasking kurangkan produktiviti

Kebanyakan pekerja sekarang terpaksa melakukan kerja yang banyak dalam tempoh yang singkat yang mana akan mendorong untuk multitasking. Walaupun ia nampak berbaloi pada jangka masa pendek, ianya tidak bagus untuk jangka masa yang lama. Kadang-kadang multitasking boleh menyebabkan kepenatan kepada anda sekaligus akan mengacau mood anda. Seterusnya, tiada satu kerja pun dapat disiapkan.

Multitasking kurangkan produktiviti

Multitasking kurangkan produktiviti

Jangan Jadi Perfectionist!

Sekiranya anda seorang perfectionist, anda perlu belajar untuk tenang. Ianya amat memenatkan bagi seorang perfectionist kerana bukan semua benda yang kita mahukan akan dapat. Tambahan, kita bekerja dengan orang yang mempunyai pelbagai perangai dan gaya kerja yang berbeza. Kita tidak akan pernah rasa puas hati dengan apa yang kita lakukan. Oleh itu, tenang,enjoy you life dan pada masa yang sama tingkatkan produktiviti anda!

perfectionist membunuh kreativiti

Keluar Berjalan Sekejap

Berjalan telah menunjukkan dapat meningkatkan kretiviti dan problem solving skil seseorang pekerja. Berjalam sekejap didalam pejabat dapat memberi anda rehat dan menenagkan fikiran. Tapi janganlah anda seharian berjalan di pejabat dari meja ke meja kawan pejabat anda pula. Itu mengular namanya. Hahaha. Pergilah berjalan sekejap, ambil masa rehat lihat sekeliling pejabat. Mana tahu otak yang sebelum ini buntu dengan idea, tiba-tiba dapat ilham.

Belajar Katakan “Tidak”.

Bagi pekerja yang baru, mungkin anda mengalami masalah ini. Pekerja yang lebih lama akan mula menyuruh anda melakukan sebahagian kerja mereka. Ini akan meningkatkan beban kerja anda. Dengan kerja yang banyak, anda akan mula stress dan produktiviti anda menurun. Oleh itu, belajar untuk katakan tidak kepada mereka sekiranya kerja tersebut tiada kaitan dengan jobscope anda. Cakaplah dengan cara yang terbaik agar tiada yang terluka.

Katakan Tidak

Leave a Reply